Nye øl: Thisted Bryghus Boston, Monterey, Seattle

Thisted Bryghus har lanceret tre øl inspireret af amerikansk craft-brewing – en American Pale Ale, en Steam Beer og en kaffe Stout.

Thisted Bryghus USA serie 2015

Vores brygmester Antoni Aagaard Madsen er under flere rejser til USA blevet inspireret til at udvikle en ny serie øl, som en hyldest til amerikansk mikrobryg eller craft-brewing som det kaldes på de kanter.

Thisted Bryghus Boston (5,8%): American Pale Ale.

Pale Ale er en øltype, der oprindeligt stammer fra England. Man må formode, at de engelske indvandrere,  der især bosatte sig i det nordøstlige Amerika og grundlagde byen Boston, har medbragt deres brygopskrifter til den nye verden. Øltypen American Pale Ale bliver dog først udviklet mange generationer  senere, da amerikanerne har krydset og udviklet sig frem til nye spændende humletyper, som er helt uundværlige i denne øltype.

Boston er en velhumlet gylden ale, brygget med de tre amerikanske humletyper Chinook, Amarillo og Simcoe. Det første der springer i næsen er en dejlig duft af grapefrugt, og i munden kommer der behagelige noter af harpiks og orangeblomster efterfulgt af en markant men behagelig bitterhed. Boston er en øl, der er en oplevelse i sig selv, men som også egner sig glimrende som ledsager til både danske frokost/middagsretter og krydret orientalsk mad.

Thisted Bryghus Monterey (5,8%): American Steam Beer.

Øltypen Steam Beer blev første gang brygget under guldgravertiden i Californien. De mange tilrejsende lykkejægere var tørstige, og indvandrede tyske brygmestre fik bl. a. i Monterey etableret nye bryggerier, der kunne stille disses tørst efter øl. Disse bryggerier manglede moderne kølemaskiner, urten blev kølet i pander på taget, og øllet blev gæret med tysk undergær, men ved en temperatur på 20-25°C imod de normale 10-12°C. Derved fik øllet en mørkere farve og en anden karakter end den normale tyske pilsner – og en ny øltype ”steambeer” var opstået.

Monterey er en ravfarvet, mild og rund øl, som er gæret med en helt unik undergær, og krydret med de to tyske humler Northern Brewer og Hersbrucker. Duften er korn og ”blomstereng”, og i smagen er der ristet brød, orange frugter og en mild og behagelig bitterhed. Monterey er en yderst behagelig øl, der passer fint til det meste mad, og såmænd også sagtens kan stå alene.

Thisted Bryghus Seattle (6,5%): American Coffee Stout.

Havnebyen Seattle i det nordvestlige hjørne af USA, er især kendt som ”verdens kaffehovedstad”. I de senere årtier er byen også blevet kendt som hjemsted for nogle af de mest kreative mikrobryggerier i USA. Seattle Coffee Stout er en sort stout, som hylder den gode kaffe og det gode øl.

Denne stout er brygget med belgiske ristede malte og som det hører sig til i en rigtig stout – umaltet ristet byg. Krydret med Northern Brewer humle, og tilsat ekstrakt af den bedste sydamerikanske kaffe. Det første man lægger mærke til, er den holdbare cappuchinifarvede skum og den skønne kaffeduft, som leder tanken hen på førnævnte drik. I munden overraskes man over den milde ristede smag, med nuancer af vanilje og cacao. Til sidst kommer den markante smag af god kaffe, sammen med en afstemt bitterhed fra kaffebønner og humle. Seattle kan erstatte din eftermiddagskaffe, men er også rigtig velegnet til desserter med chokolade eller til en god brunch.

Kommentarer

  1. Aziz siger

    Hvordan er Kaffe stouten sammenlignet med Mikkeller breakfast?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *