Ny øl: Amager Bryghus Peaty Pete

November måneds fadøl fra Amager Bryghus.

Amager Bryghus logo

Amager Bryghus Peaty Pete (9%): Scotch Ale.

Peaty Pete er opkaldt efter Peter Lammedasker Johansen, en lidet kendt person i danmarkshistorien, men ikke desto mindre en ægte dansk helt.

Peter var tørvegraver i Hundborg Mose i de fem forbandede år kaldet 2. verdenskrig. En mørk og særdeles stormfuld nat i midten af februar 1944 blev Peter noget nær chokeret, da stormen skubbede et buskads til side og afslørede tre særdeles forkomne piloter i Royal Air Force-uniformer. Heldigvis hældte Peters storpolitiske holdninger – i den grad de eksisterede – mest til allieret side, hvorfor han ingenlunde var blot i nærheden af at overveje at angive piloterne til tyskerne.

I stedet installerede han piloterne i kælderen under sin tørvegraverhytte og i løbet af de kommende uger udvikledes et varmt venskab mellem flyverne og thyboen. Det viste sig, at de tre var skotter – fra 617. Bomber Squadron i Montrose. Deres Lancaster var blevet fanget i kraftig flak under et angreb mod Hanstholm-fæstningen tre dage tidligere og styrtede til jorden lidt længere inde over Thy.

Skotterne viste sig at have en særdeles veludviklet kærlighed til tørverøget whisky, hvorfor de blev noget euforiske, da de forstod, at netop tørv var Peters erhverv. Derfra var der ikke langt til kælenavnet “Peaty Pete”. Efter 4 uger lykkedes det, at få skibet de tre skotter tilbage over Nordsøen via en strandkutter fra Nørre Vorupør. Men Peter Lammedasker Johansens dåd var ingenlunde glemt. Den 1. juni 1945 bankede en hestefragtmand på døren til hans hans tørveskur. På ladet bag de stærkt forpinte og svedige heste stod en tætpakket europalle fyldt med den lifligste Laphroaig whisky. Herefter forsvinder Peter ud af historien – helt og aldeles. Der går rygter om, at han forsøgte at lancere sig som gadesanger i Thisted. Men vi må understrege, at det kun er rygter. 

Som øl er “Peaty Pete” meget fyldig, lidt sød og lidt røget – akkurat som Hundborg-tørv. Og som tørv eller skotsk whisky vil den varme dig gennem vinteren. 

Ingredienser: Vand, Malt: Pilsner, Rye, Peated, Whisky, Biscuit, Crystal 400. Demerara-sukker. Humle: Cascade. Gær: Scottish Ale.

Amager Bryghus Peaty Pete