Nordjyske smager finaleøl fra Årets Danske Ølnyhed 2013

Årets Danske Ølnyhed 2013 finalister

John Jensen fra Nordjyske Stiftstidende har smagt på de 10 øl, der er med i finalerunden af Årets Danske Ølnyhed 2013. Han var med ved finalesmagningen ved Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Aalborg. De 10 øl beskrives, men der gives ikke karakter. Se længere nede.

Beerticker prognose, over hvilke øl der bliver Årets Danske Ølnyhed 2013, er senest opdateret i dag. Med resultatet fra finalesmagning ved Danske Ølentusiaster i Svendborg. Også her vandt favoritterne: Ugly Duck Brewing Co. Amarillo & Citra IPA og Frederiksodde Haandbryggerlaug Frederik III Imperial Stout. Endda en meget klar sejr – Amarillo & Citra IPA fik 22 stemmer mens de andre øl i kategorien under seks procent kun fik mellem 1 og 3 stemmer. I kategorien seks procent og over fik Frederik III Imperial Stout 17 stemmer – nr. 2 Vestfyen Willemoes Jul 2013 fik 7 stemmer.

Prognosen er også opdateret med et mere detaljeret resultat fra Kolding, hvor de to favoritøl også vandt. Dog var der i kategorien under seks procent et meget tæt løb mellem top tre. Amarillo & Citra IPA vandt meget tæt fulgt af Miami Vice også fra Ugly Duck og Det Gule Akvarium fra Humleland. Stemmetal er ikke offentliggjort. Opdatering: I Køge vandt Amarillo & Citra IPA og Vestfyen Willemoes Jul 2013 – yderligere detaljer er ikke kendt endnu.

ÅDØ 2013 Frederiksodde Ugly Duck

Ugly Duck Brewing Co. Amarillo & Citra IPA og Frederiksodde Haandbryggerlaug Frederik III Imperial Stout fører således stadig klart i Beertickers prognose baseret på smagningerne i Danske Ølentusiasters lokalafdelinger.

Sidste dag i afstemningen er på fredag. Vinderne bliver offenliggjort den 22. marts på Danske Ølentusiasters generalforsamling i Odense.

Her er hvad John Jensen, Nordjyske Stiftstidende skriver om de 10 finaleøl. Som sagt gives der ikke karakter.

UNDER SEKS PROCENT:

Hornbeer Ras (Grisk Light) (3,2 %):

Frokostøl er en forholdsvis ny gruppe af øl, der er så alkoholsvage, at de kan drikkes midt på dagen, uden man har brug for en halv time på øjet, når den er drukket. De er typisk lidt tynde i smagen, og her er Ras ingen undtagelse. Til gengæld er den i rigtig fin balance med den amerikanske cascade-humle som et vigtigt element.

Humleland Det Gule Akvarium (5,5%):

Det Gule Akvarium er en pale ale, der er lavet med humler fra New Zealand og Australien, og det giver et lidt andet indtryk end de amerikanske typer. Lidt mere afdæmpet, men lige så sommerfrisk og indbydende.

Syndikatet Spionen Undercover IPA (5,6%):

Spionen er en amerikansk IPA, der er suppleret med humler fra New Zealand og Australien. Resultatet er en letdrikkelig IPA, der nok er i den søde ende af stilen.

Ugly Duck Brewing Co. Amarillo & Citra IPA (5,9%):

En glimrende amerikansk IPA, der er mere fyldig og knap så ”aggressiv” som andre øl af samme type.

Ugly Duck Brewing Co. Miami Vice (4,8%):

En mild, lidt sødlig sommerøl med amerikansk smag fra det bryggeri, der løb med førstepladsen i begge kategorier i 2012.

SEKS PROCENT OG OVER:

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2013 (8,5 %):

… en slank udgave af en baltisk porter. Man smager den brændte malt med lakridselementer, men den er samtidig tynd i smagen, og eftersmagen er ikke så bitter som vanligt i denne stil.

Frederiksodde Haandbryggerlaug Frederik III Imperial Stout (10,1 %):

Smagen er sød med megen bitterhed fra den mørke malt og en antydning af det peber, der er tilsat. En sød, men velproportioneret udgave af stilen fra det lille håndbryggeri, der har lavet blot 1000 flasker af denne øl.

Hornbeer Viking Chili Stout (10%):

Duften er ganske svag, men smagen er kraftig og kompleks med mange elementer under den altdominerende chili, der fortsætter i eftersmagen, som slutter i det bitre.

Indslev Bryggeri Frederiks Jul (8,0%):

… en hvedeøl, men skubber til den gængse opfattelse af hvedeøl. Den er mudret, mørkbrun og har lidt mere maltpræg end sædvanligt, relativt megen bitterhed, og alkoholen er usædvanligt fremtrædende, men ikke desto mindre en fin øl i god balance.

 Ugly Duck Brewing Co. Putin (8,9%):

En imperial stout brygget med mørke hvedemalte. En kraftig øl præget af mørke malte, der giver både kaffe og lakrids i både duft og smag med en antydning af vanilje. Usædvanligt for stilen er den kun svagt bitter i eftersmagen.

Læs mere: