Kort nyt: Føniks, Bøgedal, alkoholfri, sundhed, Øl-laboratoriet, Bøllingsø, Michelin, Royal Unibrew osv.

Slotsbryggeriet Føniks smed som omtalt torsdag aften baronesse Helle Reedtz-Thott, Gavnø Slot ud af bestyrelsen på en ekstraordinær generalforsamling. Efter skilsmissen mellem Gavnø og Føniks, hvorefter Gavnø Slot har startet deres eget bryggeri – Slotsbryggeriet Gavnø. Her taler direktør John Serritzlev, Slotsbryggeriet Føniks nærmere om konflikten mellem Føniks og Gavnø. TV: Baronessen smidt ud af bestyrelse (video – SN.dk)

Øl, sex og digte: Chistian Andersen har været til smagning af øl fra håndbrygger Bo Rino Christensen fra Kunstbryggeriet Far & Søn. Han og sønnen “havde komponeret øl til digte fra forfatterne Amalie Smith, Gerd Laugesen og skønne Susanne Staun.” Bo Rino brygger øl i kollektivet Den Selvforsynende Landsby på Sydfyn. Har lært at lave malt ved Per Kølster og er konsulent for flere bryggerier. Smagen af sex (Durst, jp.dk)

Bøgedal Bryghus er som omtalt med i den nye bog Den autentiske virksomhed. Casper Vorting, Bøgedal talte ved en konference, der var i den forbindelse. Video fra noget af foredraget. Det autentiske bryg – med Casper Vorting fra Bøgedal Bryghus (video – Nikolaj Stagis via Vimeo)

Alkoholfri øl: Carsten Hänel, administrerende direktør for Carlsberg Danmark: “Jeg ser et stort potentiale i alkoholfri øl. Det marked er desværre underudviklet i Danmark, for vi har den kæmpeudfordring, at øl i Danmark skal være under 0,1 procent alkohol, før vi kan kalde det alkoholfri, og det påvirker smagen så meget, at forbrugerne synes, at de ikke smager nok af øl”. Alkoholfri øl hæmmet af danske regler (Dansk Handelsblad)

Sundhed:

Grænsehandlen stiger: Over en milliard dåser ruller over grænsen (Dansk Handelsblad)

Øl-laboratoriet’s Per Jørgensen holdt ølsmagning fokuseret på humle efter Danske Ølentusiaster generalforsamling i Odense. Del 3 af dette foredrag er nu på nettet.

Bøllingsø Bryghus:

Michelin-resturanter i Skandinavian og deres ølvalg ses der nærmere på her. Kiin Kiin bedømmes bedst i Danmark. Fulgt af Den Røde Cottage. Ikke så underligt da Anita Klemensen, forpagter af Den Røde Cottage er datter af Thisted Bryghus legendariske direktør og brygmester Peter Klemensen. Han er nu involveret i færøske Okkara. Noma, der ellers har god ølmenu, deltog ikke i undersøgelsen. Skandinavias Michelin-restauranter og øl, 2012 (Kjempetorskens Øl-blogg)

Royal Unibrew spillede en fremtrædende rolle i den sidste udgave af Penge på DR1. Penge: Kampen om arbejdet (video – DR1)

Albani: Billedserie: Bag bryggeriets mure (fyens.dk)

Punktafgifts satser på øl i Europa. The Brewers of Europe har lavet et overblik pr. 1. april. Største procentvise stigning i det forløbne år var de 25% ølafgiften steg med i Danmark. Excise duty rates for beer in Europe 2012 (pdf – The Brewers of Europe)

HopHead.dk er ny webshop for specialøl og whisky.

Fur Bryghus: Fur Bryghus Avis 2012 (Fur Bryghus)

Hornbeer: De tre omtalte øl er lig Brown Ale, IPA og Fødselsdagsfest. Med samme navne men med etiketter fra andre kunstnere. Påskeudstilling på Hotel Orø Kro (Holbaekonline.dk)

Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik og den påsejlede Limfjords bro. Baltikum skal nok få sit påskebryg (Nordjyske.dk)

Frederikshavn: Øl og kogekunst trak fuldt hus på Vægteren (Kanal Frederikshavn.dk)

Aroma: Handler om vin men interessant at læse, selvom man beskæftiger sig med øl. Vinens duft – magi eller kemi? (Vinbladet via Ekstra Bladet)

Historie – øl reddede verden grafik: Beer Saved The World (Online Bachelor Degree Programs)