Kellner/øltjener – bliv ekspert i ølhåndtering

Få papir på at du er professionel ølkender. Med ny kellner uddannelse fra Hotel- og Restaurantskolen og øltjener uddannelsen fra Beverage Academy er der nu to muligheder.

Kellneruddannelse

I et stykke tid er der blevet arbejdet på en kellner uddannelse ved Hotel- og Restaurantskolen i København. Nu er den klar med start på det første hold den 15. september (opdatering: flyttet til januar 2015).

Med kellner uddannelsen vil man kunne kalde sig ekspert i ølhåndtering, -smagning, -præsentation og -servering. Altså lig at være sommelier i vinverden.

I uddannelsesforløbet kommer man igennem følgende emner:

  • Brygning, ingredienser og processer
  • Ølopbevaring, salg og markedsføring
  • Servering og ølservice
  • Øltyper og -kultur
  • Ølsmagning og flavours
  • Sensorik
  • Øl- og madsammensætning

Uddannelsen er henvendt til profesionelle fra restaurantverden, detailhandelen og bryggerier samt private.

Det første hold starter som sagt den 15. september, hvorefter man skal igennem 5 moduler med afsluttende eksamen den 13. april. Opdatering: Start flyttet til januar 2015 – afsluttende eksamen i juni.

Den nye kellner uddannelse har bl.a. følgende undervisere – som også har været med til at udvikle den nye uddannelse:

  • Tore Jørgensen: Stifter og ejer af Herslev Bryghus
  • Bjarke Bundgaard: Specialkonsulent, Marketing Carlsberg Danmark
  • Jacob Kocemba: Sommelier og General Manager på The Standard
  • Peter Pepke: Sommelier på Søllerød Kro

Beverage Academy

Beverage Academy

Der eksisterer allerede en lignende dansk uddannelse i form af øltjener uddannelsen (Beer Sommelier) fra Beverage Academy. Her var det første hold igennem eksamen i går. Dette studie er internetbaseret, foruden der er to seminarer og eksamen. Her starter næste hold ligeledes til september.

Initiativtager til Beverage Academy – og hovedlærer – er Erik Nielsen, Ø-Bryg. Denne uddannelse foregår i samarbejde med Horesta, Tjenerfyn og Danske Ølentusiaster.

Her undervises der i følgende kompetancer:

  • Hvordan produceres øl? Og hvilke dele af processen skaber smagsnuancerne.
  • Forskellige ølstile – Hvordan opstår de? Hvordan genkendes de, og hvor stammer de fra?
  • Sensorisk træning ud fra smagsark, specielt udviklet for øl.
  • Ølfejl og hvordan disse genkendes.
  • Øllets historie fortalt fra middelalderen og frem til i dag. Vi gennemgår traditionelle øllande som Belgien, England, Tjekkiet og Tyskland og følger op på den moderne mikrobryggeri revolution i USA og her hjemme.
  • Øl i restaurant og bar. En praktisk orienterende del hvor man lærer om indkøb, håndtering og servering av øl. Der bliver også en del om håndering af øl fra fad, med fejlsøgning og nyttige tips.
  • Øl og mad i kombination. Opstilling af øl-menu og hvordan man kombinerer øl og mad på en vellykket måde.

Læs mere: