Den Danske Ølpris 2015 gik til “øl og mad” – Bjarke Bundgaard og Søren Kühlwein Kristiansen

Årets Danske Ølpris 2015 øl og mad

De glade prismodtagere – Bjarke Bundgaard samt Susanne Mortensen på vegne af Hotel- og Restaurantskolen. Danske Ølentusiasters landsformand Anne Lise Knørr i midten med de to øl og mad bøger fra Hotel- og Restaurantskolen. Foto: Ole Svenningsen, RealHoppyAle.

Danske Ølentusiaster uddelte Den Danske Ølpris 2015 i forbindelse med Ølfestival København. Den gik til Bjarke Bundgaard, der arbejdsmæssigt hovedsageligt er specialkonsulent  i marketing ved Carlsberg. Samt Søren Kühlwein Kristiansen der er direktør for Hotel- og Restaurantskolen i København. For deres arbejde for at udbrede kendskabet til kombinationen øl og mad blandt fremtidens kokke og tjenere.

Bjarke Bundgaard var selv til stede, men på vegne af Hotel- og Restaurantskolen var det Susanne Mortensen, der modtog prisen. Hun er Kursus- og Udviklingskonsulent og dybt involveret i arbejdet med øl og mad på Hotel- og Restaurantskolen.

Hotel- og Restaurantskolens seneste spritnye tiltag i at fremme kombinationen øl og mad bør også nævnes i forbindelse med denne pris. For tiden gennemfører det første hold den nye kellner uddannelse (kan populært også kaldes for “øl sommelier”).

Beerticker har meget tæt kendskab til dette, da jeg selv er med på dette første hold. Med lidt af en dobbeltrolle, da jeg selv har undervist en hel dag. Sammen med Hotel- og Restaurantskolen er Bjarke Bundgaard initiativtager til denne uddannelse og står cirka for halvdelen af undervisningen. Det er således også Susanne Mortensen, som Beerticker langt hovedparten af tiden møder som repræsentant for Hotel- og Restaurantskolen.

Årets Danske Ølpris 2015 Bjarke Bundgaard

Bjarke Bundgaard takker for prisen. Foto: Ole Svenningsen, RealHoppyAle.

Bjarke Bundgaard, der bor i Brede, er rent faktisk selvstændig, selvom han i høj grad offentlig fremstår som en Carlsberg mand. Hovedparten af arbejdstiden foregår da også på vegne af Carlsberg, hvor han er specialkonsulent  i marketing. Men f.eks. involveringen og undervisningen på Hotel- og Restaurantskolen er ikke på vegne af Carlsberg.

Har en uddannelse som geograf men blev fanget af øllets verden. Sammen med Søren Bjørn Hansen startede han i 2002 sitet GlocalBeer.dk, som Bjarke videreførte i konsulentfirmaet GlocalBeer. I 2005 blev han innovativ chef ved det Carlsberg ejede datterselskab House of Beer, der hovedsageligt importerede udenlandske ølmærker. Men f.eks. researchede og konceptudviklede han her de fleste Kongens Bryghus øl. I 2009 blev House of Beer fusioneret med Carlsberg Danmark og Bjarke Bundgaard fulgte med.

Bjarke Bundgaard har skrevet en af de absolut bedste danske bøger om øl – Det Gode Øl, der er udgivet af Erhvervsskolernes Forlag. Det han brænder allermest for er det ølhistoriske. Hvad er den historiske baggrund for, at øllet har udviklet sig til det, som det er i dag. Han holder også rigtig mange ølforedrag i løbet af året, hvor af mange er firmaarrangementer på vegne af Carlsberg. Foruden han underviser på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole.

Hotel- og Restaurantskolen Dan Jørgensen

Fødevareminister Dan Jørgensen får serveret øl til en alternativ fortolkning af stegt flæsk med persillesovs. Foto: Beerticker.

Et eksempel på Hotel- og Restaurantskolens utrættelig kamp for at fremme øl og mad var forleden. Her var fødevareminister Dan Jørgensen på besøg i forbindelse med uddannelsen af fremtidens kokke. Syv hold havde fortolket nationalretten stegt flæsk med persillesovs – serveret med matchende øl.

Dan Jørgensen er kendt som ølentusiast, og Beerticker havde da også lejlighed til en lille “den danske ølscene” snak med ham.

Hotel- og Restaurantskolen persilleis med stegt flæsk

Et dommerpanel vurderede de forskellige fortolkninger af nationalretten. Vinderen ses her – desserten persilleis med stegt flæsk. En absolut fortjent vinder kan Beerticker kun sige, efter at have smagt de forskellige bud med meget anderledes fortolkninger af nationalretten. Dan Jørgensen sagde da også, at det var en lettelse i forhold til den dag, hvor nationalretten blev kåret. Da skulle han igennem rigtig mange omgange stegt flæsk med persillesovs i mediecirkuset.

Danske Ølentusiasters landsformand Anne Lise Knørr gav følgende begrundelse for Den Danske Ølpris 2015:

Hvert år uddeles Den danske Ølpris til en person, organisation eller virksomhed, der har gjort en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden.

I år gik prisen til Bjarke Bundgaard, specialkonsulent på Husbryggeriet Jacobsen, og direktør Søren Kühlwein Kristiansen, Hotel- og Restaurationsskolen i København.

I Danske Ølentusiaster tror og håber vi, at øl og mad bliver et stort område fremover. Takket være Bjarke Bundgaard og Søren Kühlwein Kristiansen bliver det i fremtiden endnu mere interessant at gå på restaurant for os øl elskere.

Bjarke har nemlig sammen med en række faglærere på Hotel- og Restaurationsskolen og med loyal og entusiastisk støtte fra Søren Kühlwein Kristiansen sørget for, at fremtidens kokke og tjenere ved mere om øl og øllets mange gastronomiske fordele.

Kokke- og tjenereleverne har gennemgået kurser i brygning, bryggerhistorie og sensorik. Over 1000 kokke- og tjenerelever har fulgt uddannelsen på Hotel- og Restaurationsskolen om øl og mad.

Heldigvis fortsætter Bjarke det gode samarbejde med Hotel og Restaurationsskolen, så endnu flere tjener- og kokkeelever kan få øjnene op for det gode øls mange gastronomiske muligheder. Som en del af uddannelsen i øl og mad på Hotel og Restaurationsskolen er der udgivet to bøger om øl og mad, ”Humlen af gastronomi 1” og ”Humlen af gastronomi 2. ” Begge bøger er proppet med lækre opskrifter, som kokkeleverne selv har komponeret.

Bjarke Bundgaards og Søren Kühlwein Kristiansens initiativ er ekstraordinært, for normalt er øllet nærmest ikke-eksisterende i undervisningen på de 13 erhvervsskoler for kokke og tjenere i Danmark. Vin dominerer totalt undervisningen i drikkevarer på erhvervsskolerne. Det er et område Danske Ølentusiaser vil kæmpe for at ændre.

Vi til kæmpe for at tænke gastronomi og øl mere sammen, og her er en ændring af vaner, kultur og viden hos kokke og tjenere afgørende vigtig.

Med Den danske Ølpris sender Danske Ølentusiaster hermed en stor tak til Bjarke og Søren for at have vist vejen for uddannelse i øl og mad på erhvervsskolerne.

Tidligere modtagere af Den Danske Ølpris:

 • 2015: Bjarke Bundgaard og Søren Kühlwein Kristiansen, fremme øl og mad
 • 2014: Ny Nordisk Øl
 • 2013: Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller
 • 2012: Torben Steenberg, for arbejdet for Danske Ølentusiaster
 • 2011: William Frank for hans utrættelige arbejde for at højne kvaliteten på øl
 • 2010: Per Kølster for arbejdet med malt og humle
 • 2009: Gitte K. Bjørn for arbejdet med Humleprojektet
 • 2008: De 5 initiativtagere til dannelsen af Danske Ølentusiaster: Anders Evald, Arne Slej, Ole Madsen, Poul Ladefoged og Søren Houmøller
 • 2007: Forfatter og foredragsholder Carsten Berthelsen
 • 2006: Gastronomisk iværksætter Claus Meyer
 • 2005: Håndbrygger-portalen Haandbryg.dk
 • 2004: Forfatter og foredragsholder Torben Mathews
 • 2003: Bryggerfamilien Rasmussen (Refsvindinge)
 • 2002: Brygmester og æresmedlem Peter Klemmensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *