Årets Danske Ølnyhed 2014: De 10 finaleøl præsenteret

Amager Bryghus, Bryggeriet Vestfyen, Herslev Bryghus, Hornbeer, Midtfyns Bryghus, Munkebo Mikrobryg og Ugly Duck Brewing Co. gik videre til finalerunden.

Årets Danske Ølnyhed 2014

De 10 finalister til Årets Danske Ølnyhed 2014 er offentliggjort af Danske Ølentusiaster. Veteranerne i denne sammenhæng Hornbeer, Midtfyns Bryghus og Bryggeriet Vestfyen har hver to øl i finalen. Amager Bryghus, Herslev Bryghus, Munkebo Mikrobryg samt Indslev Bryggeri via Ugly Duck Brewing Co. har hver en øl med.

Der stemmes i to kategorier – under 6% samt 6% og over. Danske Ølentusiasters afstemning for medlemmer foregår resten af februar her. Resultatet offentliggøres 21. marts på generalforsamlingen i Odense.

UNDER 6%:

Amager Bryghus/Cigar City Brewing Orange Crush (5%): Session IPA.

Amager Bryghus Orange Crush

For nu at være helt ærlige, så var det slet ikke meningen, at vi skulle brygge sammen med Cigar City Brewing I år. Men vi fik en mail fra brygmester Wayne Wambles, som skrev: “Hej allesammen, jeg kommer til Copenhagen Beer Celebration igen i år, skal vi ikke brygge sammen?” Og da Wayne ikke blot er en af de mest sympatiske personer i ølverdenen men også en af de dygtigste og mest innovative, ja så var der ikke så meget at betænke sig på, selvfølgelig skulle vi brygge med Cigar City også i år!

Øllen vi landede på blev “Orange Crush” en såkaldt Session IPA – lav i alkohol og potens, men med super høj drikkelighed. Kraftigt tørhumlet med de mest saftige amerikanske aromahumler: Citra, Mosaic og Simcoe – og så med en særdeles solid dosering af vores hemmelige ingrediens, en super velduftende variant af tørret appelsinskal fra amerikanske appelsiner.

Orange Crush er tænkt som en tørstslukker, og vi er næsten sikre på, at du vil kunne li’ den. Og Wayne, du er velkommen til at kigge forbi når som helst!

Ingredienser: Vand. Malte: Pale, Crystal, Cara-pils. Humle: Herkules, Citra, Simcoe, Mosaic. Tørret appelsinskræl. Gær: US-ale.

Herslev Bryghus Mark Hø Øl (4,9%): Økologisk.

Herslev Bryghus Mark Hø Øl

Mark Høøl er en helt ny type øl brygget på hø i stedet for humle. Den er syrlig og frugtig i smagen, da den er vildtgæret på hø – til gengæld har den ingen bitterhed fra humlen. Mark er terroir – vores landbrug, vores liv og vores kultur. En øl brygget udelukkende med råvarer fra Herslev, og dermed en øl, som smager af Herslev.

Høøl dufter af frisk hø, rabarber og friske frugter, og smagen er helt særegen et sted mellem øl, cider og vin.

Hornbeer TopHop (4,7%): IPA

Hornbeer TopHop

TopHop er en humlet øl, en India Pale Ale det vil sige med moderat bitterhed på ca. 40 IBU, men med masser af duft og aroma fra den nyeste høst af humle. Vi har brugt de amerikanske humler centenniel, simcoe, cascade og amarillo. TopHop er med 4,7% alkohol, en noget lettere øl end traditionel IPA. Vi har brygget den med Munchenmalt og karamelmalte for at give den en smule sødme og lidt karamelsmag, og farven er blevet lys rav. TopHop er den perfekte øl til krydret mad, til de kraftige oste, blåskimmel og lignende – men TopHop går nu også fin alene.

Ingredienser: Bygmalte, humle, gær, vand.

Midtfyns Bryghus Pale Ale Single Hop Amarillo (4,7 %): Amerikansk Pale Ale.

Midtfyns Bryghus Pale Ale Single Hop Amarillo

Midtfyns Pale Ale Single Hop Amarillo er en amerikansk Pale Ale som kun er humlet med én humle, nemlig Amarillo. Dette giver en frisk humlet øl, med masser af humle. Amarillo humlen har en frugtig smag og duft som leder tankerne hen på citrus, melon og tropiske frugter.

Ugly Duck Brewing Co. Foxy Brown (5,9%): Indslev Bryggeri. Brown Ale.

Ugly Duck Brewing Co. Foxy Brown

Der er efterhånden langt imellem vi ser en Brown Ale på hylderne. Det synes vi er en skam. Derfor har vi brygget en kraftig, rund, blød og maltet version der ligeledes er kraftigt humlet. Du får det bedste fra 2 verdener, og det er jo ikke værst.

6% OG OVER:

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jubilæums Bryg (7%): Imperial Brown Ale.

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jubilæumsbryg

De to brygmestre, der siden 2004 har stået bag Willemoes-serien er gået sammen om at brygge en Imperial Brown Ale, hvor chokolademaltens ristede toner giver perfekt modspil til sveskernes syrlighed. Bryggen er til sidst krydret med den eksklusive Royal Danish Navy Rum. En ægte dansk flåderom, genskabt efter apoteker A.H. Riises originale recept på den rom, han kreerede og leverede til flådens skibe. 

God fornøjelse ønsker 

Henrik Sørensen, Brygmester for Willemoes 2004-2009 

Christoph Behnke, Brygmester for Willemoes 2009-

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2014 (8%): Rugøl.

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2014

Willemoes Jul 2014 er en rugøl med en cremet mokkakrone og en farve, der leder tankerne hen på teaktræ. Med smag af karamel, bær og rosiner. Med duft af røde bær, citrus, mango og et strejf af lakrids og peber. 

Hornbeer Vladimir P (12,0%): Imperial Stout.

Hornbeer Vladimir P

Vladimir P er en Triple-Russian XXL Imperial Stout på 12% med måske et lidt voldsomt navn, men brygget med uendelig stor respekt for den populære præsident, der uegennyttigt satser al sin energi på at gennemføre upopulære beslutninger. Det er egenskaber som befolkningen generelt savner hos politikere overalt på kloden. Men også den store grad af empati, der bliver udvist, når mindretal skal beskyttes. Hvordan han med beslutsomhed annekterer landområder med mindretal, der udviser sympati for den karismatiske præsident. Præcis som han beskytter det lille mindretal af nationens mænd, der synes bedre om andre af nationens mænd, end de synes om Petruska og Varushka. En retfærdig straf får dem som regel på bedre tanker. Så vestens politikere kan sandelig lære noget her. Det er nok derfor de nu er sure.

Vladimir P er en naturlig arvtager for Tsarina Katarinas foretrukne Russian Imperial Stout på 7%. Det er 100 år siden, godt og vel. Hun var ikke just kendt for sine demokratiske tilbøjeligheder. Var lidt kold og kolerisk. Men når hun kunne drikke en Russian Imperial Stout, så må tiden nu være til en Triple-Russian XXL Imperial Stout på 12%.

Ingredienser: Bygmalte, humle, gær, vand.

Munkebo Mikrobryg Alstærk Bourbon (9,2%): Strong Skotsk Ale.

Munkebo Mikrobryg Alstærk Bourbon

7 mørke malte, et lavt indhold af humle og lageret på amerikansk egetræ med Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Whiskey. 

Hestene Årvågen og Alstærk trækker solvognen hen over himlen. De jages af ulven Skoll, som ved Ragnarok vil æde solen.

Ingredienser: Vand, Malt: bygmalt: vienna, pilsner, special b, pale, cara120, chokolade, cara20, Humle: east kent, northern brewer, Lageret: amerikansk egetræ med Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Whiskey, Gær: american ale. IBU: 29.

Midtfyns Bryghus Chili Klaus Ghost (9,2%): Vindstyrke 7. Belgian Strong Ale.

Midtfyns Bryghus Chili Klaus Ghost

Ghost chilien er en af de mest berømte og berygtede chilier i verden – berømt for sin søde chilismag, men også berygtet for sin intense styrke på over 1.000.000 SHU. Ghost chilien stammer fra Indien og hedder Bhut Jolokia, men inderne har givet den tilnavnet Ghost chili, fordi sjælen angiveligt forsvinder for en kort stund, når man spiser den stærke chili.

“Ghost chilien var den første superhot chili jeg smagte og min erfaring er, at ens sjæl trods alt vender tilbage igen. Når du har smagt den første tår af Chili Klaus Ghost, så læg øret til togskinnen og lyt efter toget. Chili Klaus Ghost er nemlig god i ørerne.” chiliklaus.dk

Indeholder: Bygmalt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *